titanyum pahalı mı

Titanyum Pahalı mı?

Değerli Metallerde Yaşananlar

Değerli metallerde yaşananlar özellikle yatırımcıları ve değerli metal alışverişi yapmak isteyenleri yakından ilgilendiriyor. Pek çok sektörü de etkileyen bu olaylar, daha uzun süre gündemimizden düşmeyecek gibi görünüyor.

Gümüş, altın, paladyum, bakır, demir, rodyum ve platin fiyatlarında meydana gelen dalgalanmalar piyasaları oldukça meşgul ediyor.

Üreticiler ise değerli metal sektöründeki gelişmeleri takip ederek iş planlarına bu doğrultuda yön vermeyi amaçlıyor.

Ayrıca küresel piyasalarla doğrudan bağlantılı olan değerli metaller, ülkeler arası ticaretin akışını değiştirebiliyor. Sanayi, üretim ve ihracat gibi alanlarda etkisini gösteren kıymetli metallerin fiyatlarındaki iniş-çıkışlar bazı kesimleri endişeye sevk ediyor.

Değerli Metal Nedir?

Nadir olarak rastlanan, yüksek ekonomik değeri bulunan metalik kimyasal elementler ‘değerli metal’ olarak tanımlanır. Bunların reaktivite özelliği, öteki elementlere nazaran daha azdır. Buna karşılık erime noktaları ve parlaklıkları daha fazladır.

Tarihi süreçte insanlar arasında para yerine geçen bu metaller günümüzün en önemli yatırım amaçlarından biridir. Öte yandan bunlar endüstride ve kuyumculukta da rağbet görürler.

Değerli Metal Çeşitleri ve Özellikleri

  • Altın: Hiçbir zaman kıymetinden bir şey eksilmeyen altın, paslanmayan ve aşınmayan yapısıyla dayanıklılığını her daim korur. Genellikle paladyum, gümüş, nikel, çinko ve bakır gibi maddelerle karıştırılarak kullanılır. Ortaya çıkan madde, ‘alaşım’ adını alır. Altın alırken ayarını ve ağırlığını göz önünde bulundurmak gerekir.
  • Platin: Altından daha nadir bulunan bu metal, kolayca işlenebilir olduğundan karmaşık tasarımlarda tercih edilir. Kıymetli taşlarla beraber kullanılır. Pırlanta yüzük ve kolyelerde kullanımı yaygındır.
  • Titanyum: Dünyadaki en dirençli metallerden biridir. Çelikten daha hafif, alüminyumdan daha serttir. Yıpranmaya ve çizilmeye karşı mukavemeti yüksektir. Fazla bakım gerektirmez.

Peki, titanyum pahalı mı? Diye merak ediyorsanız en pahalı metaller içerisinde bulunduğunu bilmelisiniz.

Titanyum metalinin elde edilmesi ve işlenmesi oldukça zordur. Bu sebeple metal olarak kullanımı sınırlıdır. Kâğıt, boya ve plastik endüstrilerinde titanyum dioksit pigmentinden faydalanılır. Ayrıca elektrokimya, uçak, uzay ve kimya endüstrilerinde, savaş sanayinde hammadde olarak titanyumdan yararlanılır.

  • Gümüş: Altın, platin ve titanyuma kıyasla daha ekonomik bir metaldir.

Değerli Metal Fiyatları

Kısa bir süre önce otomotiv sektöründe ortaya çıkan çip krizi, talep ve arz dengesini sarsmış durumda. Bu durum gri metallerin sert satışla karşılaşmasına yol açarken, değerli metallerdeki gel-gitlerin nelere yol açacağı ve fiyatların nasıl değişeceği merak konusu oluyor.

Şu an otomotiv pazarında talep toparlanmasının ve arz artışının dengesiz bir biçimde seyrettiği biliniyor.

PGM (Platin grubu metal) üreticileri, 2020 yılında pandemi nedeniyle üretim kesintilerine maruz kalmıştı. Fakat şimdi Güney Afrika’dan gelen üretimin normale döndüğü ifade ediliyor.

Bununla birlikte Rusya’nın arzında azalma mevcut. Yine de rafine paladyum ile rodyum üretiminde artış yaşanacağı öngörülüyor.

Hatta öyle ki bu artışın rekor seviyede olacağı ifade ediliyor. Ne var ki, otomotiv pazarında hâlâ devam eden üretim kayıpları ve tedarik zinciri problemleri rodyum ve paladyumda otomotivden kaynaklı talep artışına engel oluyor.

Tahminlere göre küresel çip sıkıntısı yüzünden otomotiv alanında 7 milyona varan bir kayıp oluşacak.

Bu ise rodyum talebinin 100 bin ons, paladyum talebinin ise 1 milyon ons azalacağı anlamına geliyor.

Gri metaller üzerinde büyük baskıya neden olan en önemli unsurlardan biri otomotivde gözlemlenen çip sıkıntısı.

Uzmanların yorumlarına göre bu sorun, en az 2022 yılının ortasına kadar sürecek.

Coronavirüs varyantlarının ekonomi üzerinde oluşturduğu baskı platin talebinin düşmesine sebebiyet verebilir.

Bunun yanı sıra ACP ve Norilsk Nickel’ tam kapasite üretime geri dönerse, 2021 yılının ilk yarısında meydana gelen üretim kaybı telâfi edilebilir.

Karolina Grabowska adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı için teşekkür ederiz.

Scroll to Top