kuyumculuk ve takı tasarımı

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı

Güncel meslekler arasında en çok kazananlardan bir tanesi de kuyumculuktur. Kuyumculuk ve takı tasarımı ise esnaflık bazlı olan kuyumculuk ile moda bazlı olan takının tasarlanma işlemini bir araya getirir. Bir üniversite bölümü olan bu bölüm;

  • Tüketicilerin temel isteğini göz önünde bulundurarak kurulmuştur.
  • Altın, gümüş ve benzeri değerli metallerin işlenmesi ve ziynet eşyası haline getirilmesini öğretmeyi amaçlar.
  • 2 yıllık bir bölüm olan kuyumculuk ve takı tasarımı bölümünü okumak için, TYT puan türünde seçeceğiniz üniversiteye kabul edilmeniz gerekmektedir.
  • Bu bölüm için baraj olarak belirlenen TYT puanı da 150 puandır.
  • Bölüm sonrasında gerek başka yerlerde, gerekse kendi atölyenizi kurarak tasarım yapabilirsiniz.

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü Mezuniyet Sonrası İş Olanakları

Bölüm sonrasında alınan tekniker unvanı sayesinde pek çok iş olanağı kişi için mevcuttur. Fakat diğer tüm bölümlerde de olduğu gibi %100 iş garantisi vermek mümkün değildir.  Kuyumculuk ve takı tasarımı bölümü mezuniyetinden sonra iş olanakları ise şu şekilde;

  1. Tasarım ve güncel üretim yapan firmalarda, tekniker unvanı altında çalışabilirler.
  2. Mamul üreten firmalarda da resmi olarak tekniker olarak çalışma imkânları bulunmaktadır.
  3. Kendilerine özel atölye açma hakkını da ellerinde bulundurmaktadırlar.
  4. Kuyumcu ve benzeri dükkânlarda da iş bulma fırsatı yakalayabilirler.

Dikkat edilmesi gereken konu ise, sektörün yeni bir teknikere ihtiyacı olup olmadığı konusudur. İhtiyaç varsa gönül rahatlığıyla bölüm seçimi yapılabilir. Kuyumculuk ve takı tasarımı bölümü seçildikten 2 yıl sonra da bu ihtiyacın var olup olmayacağı düşünülmelidir. Çünkü bir ön-lisans programı olan bu bölüm, 2 yıllık öğrenimin görüldüğü bir bölümdür.

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Mesleki Çalışma Alanı

Çalışacakları yerleri kişiler kendilerine en uygun olacak şekilde seçerlerse, yaptıkları iş daha uzun soluklu ve daha yapılması keyifli hale gelebilir. Kuyumculuk ve takı tasarımı mesleki olarak genellikle, tezgâh üzerinde, el işçiliği ve bilgisi isteyen aletler ile yapılmaktadır.

kuyumculuk ve takı tasarımı

Büyük makine kullanımları da iş içerisinde belirli bölümlerde gerekli olduğundan, onun bilgisini de veren bir üniversite tercihi yapmanız sizler adına avantajlı olacaktır.

Modaya yön veren bir sanatçı bile olmanız, takı tasarımı yaparak mümkün. Yaptığınız tasarımlar ne kadar çok beğenilir ve de ne kadar çok talep görürse, sizlerin de kendi tasarımlarınıza biçeceğiniz değer o kadar artabilir. Takı tasarımı ve moda arasında inanılmaz kuvvette bir bağ olduğu için, modayı da yakından takip ederek, kendinizi geliştirmenizi tavsiye ediyoruz.

Belli başlı kimyasal maddeler ile de içli dışlı olmanızı gerektirecek bir meslek olduğunu da unutmayınız.

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Sektör Maaş Ortalaması

Devlet kurumları ve özel sektör olarak, mezuniyet sonrası alacağınız maaşların değişeceğini bildirmek isteriz. Kuyumculuk ve takı tasarımı maaş ortalaması şu şekilde;

  • Eğer devlet kurumlarında memur olarak çalışmak isterseniz, alacağınız maaş ortalama 4.000 TL ila 4.500 TL arasında bir rakam olacaktır.
  • Özel sektörde çalışmak isterseniz de, çalışacağınız alana bağlı olarak asgari ücrette alabilirsiniz, 7.000 TL+ maaş da alabilirsiniz.

Kuyumculuk ve takı bölümü için vazgeçilmez olan en kıymetli metal olan altının 2021 fiyat tahminleri ve de karat altın hakkında daha fazla bilgi almak için yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Scroll to Top